Blog 2. TalentAls kind weet je niet beter. Het zijn de volwassenen om je heen die het zeggen: “wat kun jij goed tekenen”. In ieder geval herinner ik mij het plezier dat ik erin had. Plezier in het tekenen en mijn fantasie de vrije loop laten. Ik ging helemaal op in die getekende fantasie; het was mooi en fijn om in te vertoeven. Hele werelden tekende ik: met huizen, landschappen, bloemen en bomen, dieren en sprookjesachtige figuren. Het liet mij ontsnappen aan de dagelijkse realiteit in een gezin waar ook veel onrust en spanning was. Ik genoot van de dozen met eerst 12 en later 18 kleurpotloden en legde ze op kleur in een optimale volgorde met het meest subtiele kleurverloop…De hier afgebeelde tekening komt uit een schoolschriftje van de godsdienstles. Ik was 8 jaar oud. Kan ik de tekening zien als de voorbode van een later ingeslagen weg? Zijn de beelden van een tropische omgeving onbewuste herinneringen van geleefd verleden? In ieder geval wist ik toen nog niet dat een spirituele studie mij naar India zou brengen en dat het een opleiding zou zijn voor een harmonieuze leefwereld zoals ik getekend had!


Reflectie: na het overlijden van mijn moeder haalde ik de spullen op die er nog waren uit mijn kindertijd waaronder een aantal schetsboeken. Als ik er nu naar kijk zie ik ook echt het talent. Met de blik van nu kan ik het alleen maar beamen: wat kon ik goed tekenen! Het helpt me mijn talent te bevestigen en te waarderen als iets wat een gave is. Een erg mooi woord: ‘gave’. Het is me gegeven om iets mee te doen.Tekenen geeft ook nu nog toegang tot een ontspannende leefwereld. Niet zozeer als vlucht uit de werkelijkheid maar eerder toegang tot en verbinding met een andere wereld, die van het onderbewustzijn en de intuïtie.


Vraag:
1. Herinner iets uit je kindertijd wat je graag deed, iets wat moeiteloos was of waar je affiniteit mee had. Als je iets hebt gevonden, kijk dan of er een verband bestaat met de huidige tijd.
2. Komt het terug in een hobby, interessegebied of misschien zelfs wel in je beroep?

3. Zijn er raakvlakken tussen toen en nu? Zoja, benoem/beschrijf deze...